Nieuwsbrief 12-10-2023

Woord van de directie

Beste ouders, verzorgers,

Het is al weer vakantie! Wat zijn de eerste weken snel gegaan en wat is er al veel gebeurd. Afgelopen week hebben we veel activiteiten gedaan rond de kinderboekenweek. Verschillende schrijvers zijn op school geweest voor gastlessen, we hadden een echte goochelaar, een poppenkastvoorstelling en natuurlijk de voorleeswedstrijd tussen onze eigen voorleeskampioenen. Wilt u nog even verder genieten van de kinderboekenweek? Kijk dan verderop in deze nieuwsbrief voor meer activiteiten in de bibliotheek.

Na onze studiedag van vorige week zitten we vol mooie ontwikkelplannen voor de komende periode. In de ochtend zijn we op onze studiedag aan de slag gegaan met nieuwe instrumenten om de leerlingen te volgen. In groep 1/2 gaan we werken met de leerlijnen van Parnassys en in groep 3 t/m 8 starten we met de toetsen van IEP als vervanging voor de CITO toetsen. Verderop in de nieuwsbrief vindt u hier meer informatie over. ’s Middags hebben we veel geleerd over de “dynamische schooldag”, bewegend leren en nieuwe ideeën opgedaan om structuur aan te brengen in het buiten spelen.

Gisteravond was de voorlichtingsavond voor het voortgezet onderwijs voor de ouders van groep 8. Alle aanwezigen zijn weer op de hoogte gebracht van de nieuwe procedure voor de aanmelding voor het vervolgonderwijs. Hoewel we nog maar net gestart zijn in groep 8, zijn we al druk bezig met de keuze voor een volgende school. Vorige week hebben alle kinderen al de eerste middelbare school bezocht. We zijn bij het Rijnlands geweest. Binnenkort gaan we ook op bezoek bij het Adelbert en het Vakcollege Rijnmond. Zo krijgen de kinderen een goed beeld van de verschillende scholen en kunnen ze straks een weloverwogen keuze maken.

Met het schrijven van deze nieuwsbrief rond ik ook het werk voor nu af. Ik wens u hierbij namens het team een hele fijne vakantie! We zien elkaar weer op maandag 23 oktober.

Met vriendelijke groet,

Jos Dohle

Alvast noteren

Za 14-10 t/m zo 22-10    Herfstvakantie
Zo 29-10   Start wintertijd
Ma 6-11   Start oudergesprekken groep 3
Za 18-11   Landelijke intocht Sinterklaas

Leerlijnen groep 1/2

Vanaf dit schooljaar gaan we de ontwikkeling van de kleuters bijhouden met behulp van de leerlijnen in ons leerlingvolgsysteem Parnassys. De leerlijnen zijn alle doelen die een kleuter in groep 1 of 2 aangeboden moet krijgen. In het systeem kunnen we per doel bijhouden of een leerling het al beheerst, of dat het er nog mee aan het oefenen is. Zo houden we de ontwikkeling van de kinderen goed in de gaten en hebben we een compleet overzicht van de doelen waaraan we nog kunnen werken in de klas.

Alle doelen worden nu uitgewerkt in verschillende thema’s. Zo weten we bij welk thema welke doelen goed aansluiten en zorgen we ervoor dat de doelen ook allemaal aan bod komen. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het thema “winkel”. Daar worden dan doelen aangeboden zoals het rekenen met geld, tellen van aantallen en de woordenschat die aansluit op dit thema.

In het verleden werden de kleuters twee keer per jaar getoetst met de leerlingvolgsysteem toetsen van CITO. Daarbij kregen we een uitslag van wat de kinderen in die paar dagen op papier konden laten zien. Daaruit werd alleen duidelijk of een leerling een goede, gemiddelde of slechte score behaalde. Niet welke onderdelen de leerling nog verder kon oefenen. Met de nieuwe manier van werken kunnen we de kinderen beter volgen en dus ook een beter aanbod geven in de klas.

IEP in plaats van CITO

Net als bij de kleutergroepen, gaan we ook in groep 3 t/m 8 op een andere manier de leerlingen volgen. We hebben in deze groepen altijd gebruik gemaakt van de toetsen van CITO. Deze toetsen geven een score (A t/m E) waarbij de kinderen vergeleken worden met een landelijk gemiddelde. Vaak blijven leerlingen de hele schoolperiode in ongeveer dezelfde score hangen. Een leerling die een met een D of E score tot de laagste 15% van de leerlingen behoort, kan zich binnen die groep wel goed ontwikkelen, maar zal waarschijnlijk nooit een A leerling worden. Andersom kan een leerling die meestal A scores behaalt, ook weleens een B score behalen en zullen de meeste mensen zich daar niet direct druk om maken. Toch gaat juist die leerling achteruit en heeft mogelijk extra hulp nodig.

Vanaf nu gaan we werken met de nieuwe, digitale toetsen van IEP. Net als CITO is dit een bedrijf dat onafhankelijke toetsen maakt voor het onderwijs. De leerlingen maken deze toetsen op hun Chromebook. Er zijn enkele grote verschillen met CITO:

De toetsen zijn veel korter en er zit minder taal in. Een rekentoets gaat er dus niet meer over of je goed kunt lezen en de som uit een verhaaltje kan halen. Het gaat erom of je de som uit kan rekenen.

De leerlingen worden niet meer vergeleken met een landelijk gemiddelde, maar met zichzelf. Na elke toets wordt er een grafiekje gemaakt van hoe de leerling gegroeid is ten opzichte van zichzelf. Daaruit blijkt of de leerling meer of minder dan gemiddeld gegroeid is. Tevens krijgen we direct een overzicht van alle doelen die de kinderen nog moeilijk vinden, zodat we daar verder aan kunnen oefenen.

Om deze groeigrafieken te kunnen maken, is het nodig dat we eerst een startmeting doen. Daarom worden dit jaar al na de herfstvakantie de eerste toetsen afgenomen. Zo kunnen de kinderen wennen aan de nieuwe manier van toetsen en kunnen we in januari zien welke groei er doorgemaakt is.

Activiteiten in de bibliotheek

We hebben de afgelopen anderhalve week veel activiteiten gedaan in verband met de kinderboekenweek. Ook in de komende vakantieweek zijn er in de bibliotheek nog verschillende activiteiten die georganiseerd worden. Kijk hiervoor op de website van de bibliotheek: www.obvw.nl/kinderboekenweek

Ook in de weken daarna worden er verschillende activiteiten in de bibliotheek georganiseerd, zoals een bijeenkomst over gamen:

Pro-Gamer / Week van de Mediawijsheid

Op donderdag 16 november komt Professional Gamer Koen Schobbers naar de bieb in Wassenaar (Filmhuis). Hij geeft een Junior College over zijn werk en geeft de kinderen op een heel leuke manier tips & tricks over gamen en geeft ze daarbij ook wat subtiele inzichten mee  In de avond geeft hij een lezing voor de ouders. Het is allebei gratis te bezoeken en het Junior College is voor kinderen van 8-14 jaar (wordt aangeboden door Fit in Wassenaar).

https://tickets.obvw.nl/event.php?eventid=619

Theaterfestival Kastanjerrr 

Van maandag t/m vrijdag kun je naar het Kastanjerrr Theaterfestival in de Leidse Schouwburg. Voorstellingen, workshops en heel veel extra activiteiten! Kom, werk, kijk en doe mee!

Op maandag 16 oktober om 14.30 uur is het GRATIS Jeugd Theatercollege (8+) over wat theater eigenlijk is! Wat gebeurt er achter de schermen en wat zijn de geheimen van de oudste schouwburg van Nederland?

Dinsdag 17 oktober kun je genieten van de musical Pietje Bell en de bende van de Zwarte Hand (6+). Na het avontuur vol leuke liedjes is er een meet & greet met de cast!

Woensdag 18 oktober om 14.30 uur komt Percossa een supergrappig theatraal concert geven, genaamd Sticks. Echt te gek voor kinderen vanaf 4 jaar!

Donderdag 19 oktober kun je De Grote Gele Graafmachine (4+) bewonderen. Een bonte bende met heel veel dans en theater.

Vrijdag 20 oktober is het workshopdag. Om 10 uur start de GRATIS workshop én voorstelling De Geheime Sleutel van Gershwin (8+) waarbij je mee kunt doen met een echt orkest! In de middag kun je kiezen uit een Dans workshop (7+) van Het Nationale Ballet of de workshop Musical (7+) van het Jeugdtheaterhuis. En wat je hebt geleerd mag je daarna op het toneel van de Leidse Schouwburg presenteren aan je familie!

Kijk voor meer informatie en reserveren op https://leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl/kastanjerrr/